Najčešća pitanja vezana za kartice


Šta je debitna kartica?

Debitna kartica je platna kartica koja korisniku omogućava plaćanje robe i usluga i podizanje gotovog novca do visine raspoloživih sredstava na računu korisnika.

Debitnim karticama UniCredit Bank Banja Luka moguće je:

 • Plaćati robu i usluge na POS uređajima ili 'online' (sva prodajna mjesta koja prihvaćaju plaćanje Mastercard karticom)
 • Podizati gotovinu na bankomatima (svi bankomati koji imaju prihvat kartica Visa ili Mastercard brenda)
 • Uplatiti gotovinu na račun za koji je vezana kartica (putem uplatno-isplatnih bankomata UniCredit Bank Banja Luka)
 • Provjeriti stanje na računu kartice (na svim UniCredit bankomatima).

Zahtjev za izdavanjem debitne kartice moguće je podnijeti u bilo kojoj filijali UniCredit Bank Banja Luka, a više detalja o debitnim karticama UniCredit Bank Banja Luka možete provjeriti ovdje.

Šta je kreditna kartica?

Kreditna kartica je platna kartica koja korisniku omogućava podizanje gotovog novca i plaćanje robe i usluga na kredit.

Za svaku kreditnu karticu odobrava se poseban  limit potrošnje, a odobrenje kreditne kartice i visina limita potrošnje dodijeljenog pojedinoj kartici, zavisi od kreditne sposobnosti klijenta.

Sa UniCredit karticama, odobrena sredstva po kreditnoj kartici klijent može koristiti za isplatu gotovine ili kupovinu roba i usluga (putem POS uređaja ili 'online').

Svaka kupovina ili isplata gotovine umanjuje klijentov odobreni limit potrošnje, a potrošena sredstva klijentu dolaze na naplatu s odgodom plaćanja (naredni mjesec od mjeseca potrošnje). Nakon podmirenja troškova po kartici, raspoloživi limit potrošnje se ponovno povećava do maksimalno odobrenog limita po kartici.

Sve kreditne kartice UniCredit Bank moguće je koristiti za jednokratne kupovine i kupovine na rate. Visa Classic karticu je dodatno moguće koristiti i za podizanje gotovinskog kredita (max 7.000 KM i do 36 rata).

Zahtjev za izdavanjem kreditne kartice moguće je podnijeti u bilo kojoj filijali UniCredit Bank Banja Luka, a više detalja o kreditnim karticama UniCredit Bank Banja Luka možete provjeriti ovdje.

Šta u slučaju gubitka - krađe kartice?
 • U slučaju gubitka ili krađe kartice potrebno je  kontaktirati službu za korisnike koja će pristupiti blokadi kartice pozivom na broj 080 051 051, koji je besplatan za pozive iz BiH i raspoloživ od 0 do 24h.
 • U slučaju prijave iz inostranstva potrebno je uputiti poziv na broj telefona +387 51 246 604.

Kako koristiti beskontaktnu Debit Mastercard karticu?

Beskontaktno plaćanje moguće je na terminalima koji podržavaju plaćanje bez provlačenja ili umetanja kartice. Ovakvi terminali obično su označeni posebnom oznakom.

Na prodajnim mjestima koja još uvijek nemaju beskontaktni terminal kartica podržava dosadašnje načine provođenja transakcija.

Prodavač u POS terminal unosi iznos transakcije, nakon čega prislanjate karticu na udaljenost do 3 cm od POS terminala. Nakon zvučnog signala dolazi potvrda da je transakcija spremna za provođenje odnosno provedena ukoliko je iznos manji od 30 KM. Ukoliko je iznos transakcije veći od 30 KM potrebno je unijeti Vaš PIN za karticu. POS terminal će ispisati 2 listića, od kojih jedan uzimate za vlastitu evidenciju, a drugi ostaje trgovcu na prodajnom mjestu.

Kako plaćati na rate kreditnom karticom?

Plaćanje na rate moguće je putem UniCredit terminala za kartice na svim prodajnim mjestima koji imaju oznaku za mogućnost obročnog plaćanja . Prilikom plaćanja potrebno je naglasiti da transakciju želite obročno platiti i odabrati broj rata na koji želite kupiti proizvod/uslugu (od 2 do 24 rate, uvažavajući maksimalan broj rata prodajnog mjesta). Transakciju potvrđujete potpisom.

Primjer plaćanja na rate (za Charge karticu)

 • Odobreni limit potrošnje po kartici: 2.000 KM
 • Odobreni okvir za kredite po kartici: 8.000 KM (4 x 2.000 KM = 8.000 KM)
 • Cijena robe koju želite kupiti na 10 rata iznosi 1.000 KM. U tom trenutku trebate u okviru odobrenog limita potrošnje imati raspoloživ iznos jedne rate (u ovom primjeru 100 KM), te u okviru ukupnog iznosa za kredite po kartici raspoloživ ukupni iznos plaćanja (u ovom primjeru iznos od 1.000 KM)
 • Nakon obavljene kupovine raspoloživi limit potrošnje po kartici bit će umanjen za jednu ratu i iznosiće 1.900 KM, a raspoloživi limit za kredite po kartici bit će umanjen za cijeli iznos kupovine i iznosiće 7.000 KM.
 • Rata dospijeva na naplatu 20.-og u narednom mjesecu, nakon čega se limit za kredite po  kartici oslobađa za iznos jedne rate.

Primjer plaćanja na rate (za Revolving karticu)

 • Odobreni limit potrošnje po kartici: 2.000 KM
 • Odobreni okvir za kredite po kartici: 2.000 KM
 • Cijena robe koju želite kupiti na 10 rata iznosi 1.000 KM. Iznos jedne rate je 100 KM.
 • U trenutku realizacije obročne otplate trebate imati raspoloživo 1.000 KM od odobrenog limita potrošnje kako biste obavili plaćanje.
 • Nakon obavljene kupovine raspoloživi limit potrošnje po kartici bit će umanjen za ukupni iznos kupljene robe.
 • Rata dospijeva na naplatu 15.-og u mjesecu, nakon čega se limit za kredite po kartici oslobađa za iznos jedne rate.

Kako plaćati na internetu?

Sve kartice UniCredit Bank Banja Luka mogu se koristiti za plaćanja na internetu. Kartice Mastercard i Visa brenda mogu se koristiti na svim online prodajnim mjestima koja prihvaćaju ove vrste kartica, bez obzira na uključenost prodajnog mjesta u 3D sigurnosni standard. Na određenim prodajnim mjestima, pored direktnog plaćanja karticama, moguće je i plaćanje putem PayPala.

Odaberite željenu robu ili uslugu i potvrdite da želite obaviti plaćanje. Pri tom je potrebno unijeti sljedeće podatke:

1.     Ime i prezime na kartici

2.     Broj kartice („card number“) 16-cifreni broj koji se nalazi na sredini kartice

3.     Rok valjanosti („valid through“) - datum koji se nalazi ispod broja kartice u formi: MM/GG.

4.     CVV/CVC broj - trocifreni kontrolni broj na poleđini kartice - služi kao dokaz fizičkog posjedovanja kartice u trenutku kupovine i smanjuje mogućnost zloupotrebe.

Koje kartice UniCredit Bank Banja Luka mogu koristiti i registrovati na PayPalu za uplatu i povlačenje sredstava?

Na PayPal-u moguće je registrovati i obavljati plaćanja svim karticama UniCredit Bank Banja Luka. Odlukom PayPal-a, povlačenje sredstava sa PayPal-a na račun kartice moguće je obavljati samo putem kartica Visa brenda.

Na koji način mogu saznati četverocifreni PayPal kôd?

PayPal kôd je, ovisno o kartici, dostupan putem izvoda, obavještenju o učinjenim troškovima, mobilnog i internet bankarstva te u filijali Banke.

Šta je bitno znati prije korištenja internetskih servisa za plaćanje karticama (npr. Amazon, PayPal, Google Checkout)?

Korisnici servisa za plaćanje na internetu (u koje se ubrajaju PayPal, Google Checkout, Skrill i drugi) dužni su prije korištenja servisa detaljno proučiti i provjeriti sve uslove koje im ti servisi prezentuju, te im se obratiti direktno za sve nejasnoće. 

Na šta je potrebno posebno obratiti pažnju prilikom rezervacije smještaja (hotela, apartmana) putem interneta?

Prilikom svake kupovine na internetu, uključujući i rezervaciju i/ili plaćanje smještaja karticom Banke, korisnik je dužan proučiti uslove poslovanja pružatelja usluge smještaja, uključujući i uslove otkazivanja te obveze plaćanja u slučaju nedolaska ili skraćivanja boravka. U pojedinim situacijama ponuda je posebno povoljna upravo zato što pružatelj usluge smještaja ne nudi mogućnost naknadnog otkazivanja smještaja ili uslova rezervacije te u tom slučaju klijent nema pravo na povrat akontacije za smještaj unaprijed plaćene karticom. Dodatno, preporuka je koristiti se karticom isključivo na provjerenim stranicama te, u slučaju da ne poznajete jezik pružatelja usluge, radije zatražite uslugu u lokalnim turističkim agencijama.

Kako se zaštititi prilikom kupovine na internetu?
 1. Instalirajte sigurnosni softver na računar, tablet ili pametni telefon.
 2. Obratite pažnju i plaćajte kod poznatih i pouzdanih trgovaca koji koriste adrese koje u prefiksu imaju oznaku ''s'' i time su označene kao sigurne (engl. Secured) na primjer https://.
 3. Da bi sigurnost kupovine putem Interneta bila maksimalna, svoju kupovinu provodite na stranicama koje su označene znakom Mastercard SecureCode ili Verified by Visa.
 4. Uvijek sačuvajte korespondenciju koja se odvijala prilikom plaćanja (potvrde o narudžbi, plaćanju i slično).

Kako koristiti kartice na bankomatima?

Transakcija isplate

 1. Umetnite karticu u ATM uređaj vodeći računa da je magnetna traka na poleđini kartice okrenuta prema dole desno.
 2. Nakon poruke na ATM-u unesite PIN. Zbog sigurnosnih razloga drugom rukom zaklonite unos PIN-a. Nakon unosa potvrdite PIN pritiskom tipke uz naslov ''Potvrda PIN-a''.
 3. Odaberite opciju „Isplata“.
 4. Odaberite željeni iznos ponuđen na ekranu, ili odaberite drugi iznos za isplatu vodeći računa da iznos treba biti zaokružen na 10KM.
 5. Nakon odabira željenog iznosa odaberite da li želite ispis potvrde.
 6. Nakon odabira dobiti ćete poruku da će novac biti isplaćen nakon preuzimanja kartice.
 7. Izvadite karticu iz ATM-a, a potom preuzmite novac. Preuzmite i potvrdu ukoliko ste odabrali ispis iste.

* Ukoliko se nalazite izvan Bosne i Hercegovine, isplata će biti u valuti zemlje u kojoj se nalazite.

Transakcija uplate

 1. Umetnite karticu u ATM uređaj vodeći računa da je magnetna traka na poleđini kartice okrenuta prema dolje desno.
 2. Nakon poruke na ATM-u unesite PIN. Zbog sigurnosnih razloga drugom rukom zaklonite unos PIN-a. Nakon unosa potvrdite PIN pritiskom tipke uz naslov ''Potvrda PIN-a''.
 3. Odaberite opciju „Uplata gotovine“, nakon čega će se pojaviti slika sa uputstvom o načinu polaganja gotovine u bankomat. Ubacite sve novčanice zajedno kako je prikazano na ekranu.
 4. Nakon što je bankomat prebrojao novčanice pojaviće se ekran s iznosom položenog novca. Ako se slažete sa iznosom pritisnite tipku „Nastavi“.
 5. Nakon što ste potvrdili uplatu, novac će biti uplaćen na Vaš račun.
 6. Po završenoj uplati kartica će Vam biti vraćena, kao i prateći listić koji možete koristiti kao potvrdu o uplati.

Postoji li ograničenje u korištenju raspoloživih sredstava putem kartice?

Za sve debitne, prepaid i kartice s odgodom plaćanja banke definisani su sigurnosni dnevni limiti za kupovinu i isplatu gotovine, čime se dodatno zaštićuje klijent u situacijama eventualne zloupotrebe kartice. Za Visa revolving definisani su dnevni sigurnosti limiti za sve kartice. 

Ukoliko postojeći sigurnosni limiti po karticama ne odgovaraju klijentovim potrebama potrošnje ili isplate gotovine, korisnik kartice može zatražiti izmjenu sigurnosnih dnevnih limita za kupovinu na prodajnim mjestima, putem Interneta ili za isplatu gotovine na bankomatima. Za promjenu sigurnosnih limita klijent se može obratiti u najbližu filijalu banke.

Šta je važno znati ako koristim kartice u inostranstvu?

Prilikom korištenja kartice u inostranstvu (podizanje gotovine na bankomatima, plaćanje na POS uređajima ili kupovina na internetu), može Vam biti ponuđeno da se transakcija provede u KM valuti. Riječ je o usluzi koja Vam na licu mjesta daje uvid u KM iznos koji će zadužiti Vaš račun. Predlažemo da obijete ovu uslugu, jer će vam u suprotnom banka trgovca, odnosno banka vlasnika bankomata naplatiti naknadu za konverziju. Dakle, uvijek vam je povoljnije da izaberete opciju za kupovinu / isplatu u valuti zemlje u kojoj vršite plaćanje (ili podizanje novca).

Po završenoj transakciji sačuvajte potvrdu o plaćanju i računu ili potvrdu pri podizanju gotovine.

Šta trebam znati ako koristim karticu na bankomatu koji nije bankomat UniCredit Bank Banja Luka?

Prije korištenja kartice na bankomatima koji nije UniCredit Bank Banja Luka, korisnik kartice bi trebao obratiti pažnju na:

 • Visinu naknade za podizanje gotovine na drugim bankomatima (definisano tarifnikom banke za pojedinu vrstu kartice)
 • Visinu naknade koja se može obračunati za konverziju (definisano tarifnikom banke za pojedinu vrstu kartice)
 • Visinu naknade za upit o stanju na računu (definisano tarifnikom banke za pojedinu vrstu kartice)
 • Da li bankomat ili prodajno mjesto nudi Dinamic Conversion Currency uslugu (tzv.DCC) , tj uslugu provođenja transakcije u odmah preračunatoj KM vrijednosti (naknadu naplaćuje banka bankomata, a ista bi trebala biti transparentno prikazana na ekranu bankomata ili prodajnom mjestu)
 • Da li bankomat naplaćuje naknadu za uslugu korištenja tog bankomata (naknadu  naplaćuje banka bankomata, a usluga bi trebala biti transparentno prikazana na ekranu bankomata ili prodajnom mjestu)

Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo