Važno je

biti siguran online

Kako izbjeći eventualne zloupotrebe na internetu?

 • Online zaštita

 • Bezbjedno korištenje računara

 • Korištenje javnih wi-fi mreža

Saznajte kako da se zaštitite u online prostoru

Online sigurnost: Važno je da znate kako da izbjegnete opasnost svakim danom

 

U trenutnim okolnostima, korištenje digitalnih servisa naša je svakodnevna praksa: svakoga dana komuniciramo i plaćamo usluge koristeći računare, mobilne telefone i tablete.

Stoga, IT sigurnost postaje sve važnija. Imajući u vidu brzinu i lakoću kojom ostvarujemo internet konekciju, putem bežičnih ili mobilnih mreža, posebnu pažnju moramo usmjeriti na siguran pristup mejlu, elektronskom bankarstvu i društvenim mrežama i na taj način spriječiti krađe informacija i novca.

Ne smijemo se opuštati, a posebno tokom trenutne situacije usljed pojave virusa Covid-19, koja je veoma pogodna za pokušaje prevara i phishinga.

Kako bismo izbjegli ove situacije, preporučujemo vam da obratite pažnju na zahtjeve koji vam stižu putem mejla, SMS-a, WhatsApp i Viber poruka, poziva i četa, a koji mogu sadržati informacije, odnosno zahtjeve u vezi sa virusom Covid-19.

U tom smislu, podsjećamo vas da UniCredit Bank Banja Luka komunicira sa klijentima koristeći isključivo zvanične kanale komunikacije (UniCredit Bank Banja Luka ne koristi WhatsApp servis za komunikaciju sa klijentima) i nikada ne traži klijentima lozinke za pristup elektronskom bankarstvu, brojeve kreditnih i debitnih kartica, ili druge lične podatke.

SAVJETI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠE ONLINE AKTIVNOSTI

Fišing: Kako ga prepoznati i zaštiti se od prevare

U moru mejlova, uvijek postoji mogućnost da vas neki namami na pogrešno mjesto.

Nemojte rizikovati vašu bezbjednost: važno je prepoznati pokušaje fišinga, kako ne biste bili obmanuti.

 

Višing i Smišing su najnoviji oblici sajber prevara: budite na oprezu kada su u pitanju SMS, WhatsApp poruke ili lažni kontakt centri.

Sumnjivi linkovi i neuobičajene promocije treba da vam budu alarm za prevare, hakerske napade i IT viruse. Važno je biti spreman i prepoznati ih.

 

Lozinka: kako je kreirati, zapamtiti i koristiti bezbjedno

Da li je lozinka neophodna za svaku aplikaciju? Postoji puno lozinki koje uopšte nije lako zapamtiti. Važno je da ih na pravilan način birate i čuvate.

 

Opasna dokumenta: kako da zaštitite vaše uređaje od virusa

Bolje spriječiti nego liječiti. Kompjuterski virusi su zarazni, ali najbolji doktor za vaše računare i druge uređaje ste upravo vi.

Jako je važno da pravilno koristite vaš računar kako biste se zaštitili u online prostoru i spriječili različite vrste sajber napada i prevara.

Pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta kako da promijenite svoju svakodnevnu rutinu i zaštitite vaš računar tokom korištenja od povećane opasnosti posebno u ovom periodu.

Da li je vaša ozinka sigurna? Bolje je da imate više od jedne koju koristite

Nikada ne koristite istu lozinku za različite naloge. Uvijek zaštitite svoju elektronsku poštu, profile društvenih mreža, korisničke profile povezane sa uslugama elektronskog bankarstva, kreditnim karticama, finansijskim proizvodima različitim lozinkama. Zaista, ako bi haker napao jedan od vaših naloga, mogao bi pristupiti i drugim vašim korisničkim profilima odnosno nalozima koristeći istu lozinku.

Nemojte da vas upecaju fišingom

Da bi pristupio sigurnosnom sistemu zaštićenim lozinkom, haker često pribjegava fišingu: putem mejla, za koji se čini da je poslat od strane banke ili web stranice, primalac dobija hitan zahtjev za logovanje. Čim se korisnik prijavi, podaci su ušli direktno u ruke sajber kriminalaca. Uvijek provjerite pošiljaoca: ovi fišing mejlovi se u većini slučajeva mogu lako prepoznati, jer se koriste neuobičajene mejl adrese sa kojih stiže elektonska pošta i nikada ne pristupajte ponudi koju niste tražili.

Ako je protokol HTTPS, na sigurnom ste

Kada web lokacija zatraži da preuzmete podatke ili se prijavite sa korisničkim nalogom i lozinkom, provjerite da li se na lijevoj strani adrese nalazi zelena ikona katanca, a zatim HTTPS protokol, koji možete vidjeti u samom nazivu web adrese kojoj pristupate (npr. https://www.google.com)

Dokument koji niste tražili? Riješite ga se!

Ako primite mejl sa neobičnim linkom ili prilogom (na primjer dokumente ovjerene kod notara ili druge vrste koje ne koristite u okviru svog posla), budite oprezni i nemojte im pristupati ili preuzimati. Nikada ne odgovarajte pošiljaocu dajući mu tražene podatke.

Riječi su važne i treba da budu tačne

Obratite pažnju na naslov i tijelo mejla: ako sadrži gramatičke greške ili nije u skladu sa vašim maternjim jezikom, obrišite ga bez otvaranja. Mnogi hakeri pokušavaju da uđu u profile korisnika u raznim dijelovima svijeta sa tekstovima prevedenim preko onlajn servisa koji tek treba da se usavrše i zato je sasvim lako primjetiti da su ih kreirali sumnjivi izvori.

U slučaju datoteka sa sumnjivim ekstenzijama, pravilo je: obrišite ih!

Kada primite prilog, uvijek provjerite nastavak imena datoteke prije nego što ga otvorite. Pored datoteka sa ekstenzijom .exe, virusi su sakriveni u lažnim fakturama, kaznama, obavještenjima o isporuci itd. Takođe se brzo šire i obično se šalju kao .doc, .xls i .pdf datoteke. Budite veoma oprezni prema datotekama koje nemaju jedno od uobičajeno korišćenih ekstenzija: ako ih dobijete, ne pokušavajte da shvatite o čemu se radi, već ih odmah obrišite.

Nikada se ne opuštajte: čak i najbezazleniji mejl može da bude opasan

Jedna od strategija koju hakeri koriste je strategija širenja virusa putem mejlova sa sumnjivim prilozima, na primjer, lančana pisma. Kroz priloge koji se preuzimaju i instaliraju, to su upravo vrste poruka koje omogućavaju hakerima da uđu u vaše korisničke profile. U tom slučaju nikada ne odgovarajte ili ne proslijeđujte ove mejlove: obrišite ih i ispraznite kantu.

Odlazak na odmor je u redu, ali obavještavanje svakoga može da vam napravi probleme

Ako nećete biti u kancelariji, podesite Outlook servis za automatsko odgovaranje samo za primaoce u okviru vaše kompanije, ali ne i za spoljne primaoce. Tako ćete izbjeći da potencijalnim hakerima date do znanja da vas neko vrijeme neće biti, odnosno da vaš nalog neće biti pod vašom kontrolom u periodu odsustva.

Pazite na svoj račun: u slučaju sumnjivih transakcija obratite se banci

Barem jednom nedeljno provjerite transakcije na svom bankovnom računu putem elektornskog ili mobilnog bankarstva. Ako primjetite bilo kakve transakcije ili troškove koji nisu uključeni, odmah se obratite banci i zatražite pojašnjenje, a u slučaju operacija koje nisu tražene, odmah prijavite slučaj, pružajući bilo kakve informacije koje bi mogle pomoći da se utvrdi izvor kršenja.

Bolje spriječiti nego liječiti! Otkrivamo koliko su sigurne javne wi-fi mreže! 

Vaš uređaj je u opasnosti kada ste povezani nesigurnim Wi-Fi vezama, te su u tom slučaju mogući pokušaji prevare i krađe identiteta. Stoga, otkrivamo koliko su sigurne javne mreže, te kako da sigurno pretražujete.

Da li su javne wi-fi mreže sigurne?

Besplatne javne wi-fi mreže poput onih koje nude tržni centri, aerodromi, hoteli ili odmarališta nisu uvijek sigurne i morate slijediti neke postupke da biste ih provjerili i bili sigurni da niste osetljive podatke učinili dostupnim hakerima. Prije svega, nakon što vaš telefon ili laptop nađe besplatnu wi-fi mrežu, osigurajte da je zaštićena, tj. da treba da se prijavite da biste je koristili i logujete sa korisničkim nalogom i lozinkom koje vam je obezbijedio pružalac usluga.

Korišćenje web lokacija u pokretu: kako da pretražujem sa daljine i sigurno?

Kada koristite pretraživače van kancelarije ili kuće, uvek provjerite bezbjednosne protokole web lokacija koje posećujete: koristite samo HTTPS koji podržava SSL (Secure Sockets Layer). Izbjegavajte da se prijavljujete na finansijske usluge (kao što je elektronsko bankarstvo) ili plaćate kreditnim karticama kada niste 100% sigurni da je vaša Wi-Fi veza sigurna.

Da li postoji alternativa wi-fi-u za pretraživanje van kuće i kancelarije?

Da! Možete da koristite hotspot vezu za prenos podataka (svi telekomunikacioni provajderi nude ovu uslugu) ili da koristite svoj telefon kao hotspot za računar. U ova dva slučaja, umjesto da koristite Wi-Fi mrežu, koristite paket svog davaoca mobilnih usluga. Za one koji su uvijek u pokretu, napredno i preporučeno rješenje je korišćenje VPN veze (virtuelna privatna mreža) koja se aktivira prilikom uspostavljanja konekcije sa internetom preko wi-fi mreže. U ovom slučaju se stvara kriptovani tunel kroz koji podaci putuju, što čini potencijalni napad hakera izuzetno teškim.

A šta ako sam u inostranstvu?

Naš prvi savjet je da instalirate sve programe i aplikacije, a posebno sve zakrpe operativnog sistema prije vašeg odlaska, koristeći sigurne veze (kod kuće ili u kancelariji). Pored toga, redovno mijenjajte lozinke kako biste bili manje ugroženi. I na kraju, koristite samo zaštićene wi-fi veze i, ako je moguće, VPN.

Koliko su sigurni moji profili društvenim mrežama?

Društvene mreže omogućavaju vam da javno dijelite svoju lokaciju i druge lične podatke. Da ne biste postali lak plijen sajber napadača, zapamtite sljedeće: ne prihvatajte kontakte od stranaca; registrujte se s drugom mejl adresom od one koju koristite za rad; omogućite dvostruku autentifikaciju i redovno ažurirajte svoje lozinke; optimizujte postavke privatnosti za različite društvene mreže. I na kraju, pokušajte da uvijek budete proaktivni. U slučaju sumnjivih aktivnosti, mnoge društvene mreže šalju obavještenja na mejl adresu sa kojom ste se registrovali i izveštavaju o datumu, vremenu, mjestu i korišćenom pretraživaču i traže od vas da potvrdite pokušaj pristupa vašem profilu. Ako to niste bili vi, odmah promijenite lozinku!

 

Bankomati UniCredit Bank Banja Luka: sigurno podizanje novca

  Da li želite sigurno da podižete gotovinu?

   

  Saznajte kako da se zaštitite.

   

  Podizanje novca iz bankomata je nešto što radimo svakodnevno, često obraćajući vrlo malo pažnje na naše postupke. Ipak, korisnici kartica nekada mogu biti žrtve krađe i prevare, te ovo često nije ograničeno samo na starije osobe, kao što mnogi misle.

  Da bi zaštitila svoje klijente od rizika, UniCredit Bank Banja Luka koristi bankomate opremljene najsavremenijom tehnologijom protiv neovlašćenog korišćenja. Na primjer, ulaz za karticu zaštićen je posebnim rješenjima koji sprječavaju prevarante da kopiraju podatke sa platne kartice. Poruka na ekranu bankomata odmah obavještava korisnike kada povlačenje sredstava nije dostupno. Ako je, međutim, dostupno, ali gotovina ne može biti isplaćena zbog tehničkih problema, operacija će se odmah otkazati.

Da li je vaša lozinka zaista sigurna?

Elektronsko bankarstvo je siguran servis kojem možete pristupiti putem računara, telefona, tableta. Potreban vam je PIN kod kako biste pristupili sistemu UniCredit Bank Banja Luka. Međutim, morate da vodite računa i o drugim, ličnim lozinkama, i zato je korištenje i slova i cifara bolja opcija.

Pogledajte preventivne mjere i preporuke koje će doprinijetii većoj zaštiti i sigurnosti vaše lozinke.

SAVJETI ZA ZAŠTITU LOZINKE PDF 289 kB Download
Spinning wheel animation

Loading

UniCredit Logo